Yvonne Gilsing

Yvonne Gilsing Yvonne Gilsing (1951)
Als kind was ik al geboeid door tekenen, schilderen en boetseren. Dit resulteerde in het behalen van een lesbevoegdheid handvaardigheid en tekenen in 1972.

Aan het cultureel centrum de “Lindenberg” te Nijmegen volgde ik in de zeventiger en tachtiger jaren verschillende cursussen tekenen/schilderen en boetseren/beeldhouwen.

Ik heb ruime ervaring als vakleerkracht beeldend vormen en tekenen in het speciaal basisonderwijs.

In 1993 behaalde ik het diploma creatief therapeut beeldend aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Vanaf die tijd tot eind 2014 was ik werkzaam in die functie bij de jeugdafdeling van Pro Persona , een Gelderse GGz instelling, in Nijmegen. Sinds 2006 volg ik inspirerende schilderlessen bij Karin Elfrink, beeldend kunstenaar te Nijmegen. Met veel plezier volgde ik in het Afrika Museum enkele workshops bij een beeldhouwer uit Zimbabwe.

 

BEELDEND WERK:

Mijn belangstelling in het beeldend werken gaat uit naar tekenen en schilderen en ook naar ruimtelijk werk, vooral in hout en steen.

Het nog tamelijk ongerepte landschap in mijn directe woonomgeving is een van mijn inspiratiebronnen. Daarnaast word ik beïnvloed door de natuur en cultuur die ik op mijn reizen ontmoet.

Schilderen

doe ik voornamelijk met acrylverf. Waar ik aanvankelijk vooral in aardkleuren schilderde, ontstaat nu een grotere variatie in kleur, kleurnuances en kleurintensiteit. Het licht  speelt in mijn werk een belangrijke rol, evenals gelaagdheid en transparantie. Zo ontstaan vormen, ruimtes, gebouwen, landschappen en portretten.

Beeldhouwen

doe ik in hout en zachtere steensoorten als serpentijn, opal en Braziliaans speksteen. De vormen ontstaan voornamelijk intuïtief, tijdens het werken vanuit de ruwe steen. Dit zijn voornamelijk koppen, dieren en vrije vormen Daarnaast maak ik beelden van wrakhout, voornamelijk vogels.